trešdiena, 2011. gada 15. jūnijs

Rožu hidrolāts

No rītiem dažreiz vēlos seju nomazgāt ar rožu ziedūdeni. Tas mitrina, tonizē un atsvaidzina ādu, nemaz nerunājot par patīkamo rožu aromātu, kas sniedz labsajūtu. Rožu ziedūdeņus mūsu veikalos var iegādāties par ļoti dažādām cenām. Visbiežāk tie ir pagatavoti destilētam ūdenim pievienojot klāt ēteriskās eļļas. Hidrolātus iegūst, tvaicējot ūdeni caur sasmalcinātām augu daļām. Hidrolāti, kas ir nopērkami , ir dārgāki. 

Rožu ziedēšanas laikā nolēmu pati izmēģināt pagatavot rožu hidrolātu. Informāciju, kā to var darīt smēlos no šejienes un no dažādiem video youtobe, ievadot meklēšanā atslēgvārdus "How to make a rose water". Gatavošanas process nav sarežģīts, tikai ļoti svarīga pareizo trauku izvēle.

Darba procesā nepieciešamās lietas:
  • katliņš ar augstām malām
  • maza stikla vai cita karstumizturīga materiāla bļodiņa hidrolāta savākšanai
  • plata bļoda ar apaļu dibenu 
  • katla vidū novietojamais paliktnis
  • bļodiņa, kurā atdzesēt hidrolātu
  • mērglāze
  • daudz ledus gabaliņi un bļodiņā sasaldēts ūdens
  •  liela pipete liekā škidruma noņemšanai
  • tumša pudelīte ar izsmidzinātāju hidrolāta uzglabāšanai
Gatavošanas process:
No rožu ziedkausiņiem atdalīju lapiņas.7 pilnas saujas ziedlapiņas iemetu katliņā ar augstām malām (man bija ātrvārāmais katls). Tad ievietoju vidū paliktni, uz kā stāvēs mazā hidrolāta savācējbļodiņa. Tam jābūt karstumizturīgam. Manā izpildījumā tas bija krūzītes ieliktnis tējas izkāšanai. Citos informācijas avotos parādās pat ķieģeļa materiāls vai iztiek bez tā - tad rožu ziedlapiņās vidū izveido mazu laukumiņu un tur ievieto mazo bļodiņu.


Tad uz ziedlapiņām uzlēju ūdeni tā, lai tās pārklājās. 


Pēc tam uz paliktņa novietoju mazo balto bļodiņu, kas savāks hidrolātu. Tai jābūt pietiekoši platai, lai no augšas pilošais hidrolāts nepilētu atpakaļ ziedlapiņās. 


Uz katliņa uzliku virsū plato bļodu ar apaļo dibenu. Tā nosedza katliņa malas.


Katliņam apakšā palaidu uguni. Uz virsējās bļodas uzliku iepriekš sagatavoto bļodiņā sasaldēto ūdeni (var arī uzbērt ledus gabaliņus, kurus ir jāatjauno ik pēc laiciņa). Karsēšanas laiks nedrīkst pārsniegt 15 minūtes. Pirmās 5 minūtes tvaicēju uz lielākas liesmas, tad 5 minūtes uz mazākās liesmas, bet pēdējās 5 minūtes uz vidējas liesmas. Pa rokai ir jātur pipete, ar ko noņemt no ledus kušanas izveidojušos ūdeni. Ik pa laikam arī jāapskatās, kā un vai pildās mazā bļodiņa un vai netrūkst ziedlapiņām ūdens.





Tad pēc 15 minūtēm izņēmu mazo bļodiņu ar hidrolātu un ielēju to mērglāzē, ko novietoju iepriekš sagatavotā bļodiņā ar ūdeni un ledus gabaliņiem, lai hidrolāts strauji atdziest. 




Kad tas atdzisa, iepildīju to tumšā pudelītē ar izsmidzinātāju.

Secinājumi par eksperimentu:
Tā kā biju izvēlējusies vienu nepiemērotu trauku šim procesam, tad rezultāti nebija tādi, kādus gaidīju. Šis nepareizais trauks bija platā bļoda ar apaļo dibenu. Pozitīvais bija tas, ka tā nosedza kaliņa malas, bet negatīvais - tās dibens ir pilnīgi bez nekāda ieliekuma. Destilāts, kas izveidojas uz tās dibena, pil nevis vidū, bet pa visām tās malām un liela daļa iepil atpakaļ rožlapiņās. Un vēl - man bija nepārtraukti ar pipeti jāsūknē nost ūdens no ledus gabala, jo bļoda bija nepietiekoši dziļa un ūdenim nebija daudz vietas. Tātad, kopumā man sanāca ap 50 ml hidrolāta, kaut gan bija jāsanāk 150ml. Nākošreiz, kad gatavošu augu hidrolātu, tad izmantošu citu šo bļodu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru