ceturtdiena, 2014. gada 13. februāris

8 gadu Dzimšanas dienas ballīte ar dzīvniekiem

Mana meitiņa ir kļuvusi par vienu gadu vecāka un atkal esmu uzņēmusies organizēt dzimšanas dienas ballīti viņai un uzaicinātajiem viesiem, kas skaita ziņā šogad ir vēl vairāk nekā pagājušajā gadā (kopskaitā 17). Tāpēc šoreiz nevarēju vairs izmantot sava dzīvokļa telpas un svinēt apmēram šādi

Atbilde maniem meklējumiem nāca negaidīti kā piedāvājums no draugiem. Tie atļāva izmantot viņu mājas tikko izremontētās divas istabas ballītes svinēšanai. Šajās istabās atrodas arī jaundibinātais SIA Taču Būda, kur tiks rīkoti dažādi pasākumi un aktivitātes Carnikavas iedzīvotājiem. Bonusā vēl nāca klāt tas, ka viņi un tuvākie kaimiņi tur dzīvniekus  - trušus, zirgus, ponijus, suni un kaķi. Tie arī tika iesaistīti ballītes pasākumā kā bērniem pieejamā izklaide. Tā ballītes tēmas odziņa mums bija uzreiz skaidra - dzīvnieki. Atlika tikai nosūtīt ielūgumus un sākt gatavot spēles un atrakcijas.

Gatavojot ielūgumus, izmantoju savas nesen iegūtās zināšanas tādās grafiskajās datorprogrammās kā Corel Draw Graphics un Corel Photo Paint. Šīs pašas programmas izmantoju arī ekspedīcijas kartes sagatavošanai. Internets ir ļoti bagāts ar dažādām idejām par ielūgumu noformēšanu. Gala rezultātā mani ielūgumi izskatījās apmēram šādi:


Vēl viena ballītes odziņa, kuru sagatavoju kā pārsteiguma aktivitāti bērniem, bija došanās dārgumu lādes meklēšanas ekspedīcijā pa tuvāko apkārtni. Nolēmu, ka šādai aktivitātei ir jābūt, jo tai ir vairāki plusi - iepazīšanās ar interesanto mājas apkārtni
, bērnu motivētas aktivitātes svaigā gaisā, daudz pārsteiguma momentu, kas galu galā ved pie balvas iegūšanas u.t.t. Bet par to sīkāk aprakstīšu zemāk.

Lai varētu laicīgi sagatavoties ballītei, vispirms pārrunāju ar mājas saimnieci par sadarbības iespējām - kā var izmantot telpas, kā tās var iekārtot, dekorēt, kādi ir interesantākie apskates objekti tuvākajā mājas apkārtnē, pārrunas ar zirgu saimniekiem par to izmantošanu bērnu izklaides vajadzībām u.t.t.

Plakāts pie Taču Būdas durvīm
Un tā pamazām radās īss saraksts ar aktivitātēm un lietām, kuras tika pielietotas ballītes laikā. Šis saraksts ievērojami palīdzēja laicīgi sagatavot visu nepieciešamo konkrētajai aktivitātei un sakārtot pēc secīguma. Tas izskatījās apmēram šādi:

Ballītes aktivitātes un tām nepieciešamās lietas

1. "Party" cepurīšu izgatavošanas darbnīca - kamēr pamazām sanāca visi ciemiņi, lai radītu ballītes noskaņu, ķērāmies klāt pie ballītes cepurīšu izgatavošanas. Svētku dalībnieki katrs pats sev pagatavoja cepurīti no iepriekš sagatavotām baltām akvareļu lapām ar uzprintētām cepurītes kontūrām, izgriežot un izdekorējot tās ar dažādiem spīdumiem, flomasteriem, spalvām u.c. pieejamiem materiāliem. Beigu posmā atlika tikai tās salīmēt kopā un ievērt gumijas.

Bērni cepurīšu gatavošanas procesā



2. Izjāde ar zirgiem - pienācis laiks ballītes odziņai. Bērni tika aicināti saģērbties un iet mājas pagalmā, kur tos gaidīja divi skaisti zirgi, lai tos izvizinātu viņu mugurās turpat pagalmā pa apli. Izvizināties paspēja visi bērni un pat daži vairākas reizes. Par zirgiem mēs pateicāmies Taču Būdas saimniecei, kas laipni sarunāja kaimiņus, kas nodarbojas ar zirgu uzturēšanu un izjādes piedāvājumu.

Bērni izbauda izjādi

2. Ekspedīcija "Iepazīsti apkārtni un atrodi dārgumu lādi" - bērni tika iepazīstināti ar ekspedīcijas mērķi, uzdevumiem, noteikumiem un karti. Bērniem tika iedota  iepriekš sagatavota karte ar  atzīmētiem kontrolpunktiem, kas jāatrod un katrā no tiem jāizpilda kāds uzdevums ievietots aploksnē, kas ved pie nākošā kontrolpunkta. Klāt pie katra uzdevuma tika pievienots viens puzles gabaliņš. Atrodot pēdējo aploksni ar uzdevumu un saliekot kopā visus puzles gabaliņus, parādījās tā vieta, kur atrodas lāde ar dārgumiem.  Mūsu gadījumā uzdevumi izskatījās šādi:
  • Atrodiet pēc kartes objektu Nr.2. Kas tas ir?
  • Kas šis ir par vārdu? Nosauciet to! D-Ķ-S
  • Atrodiet 5 mazas krāsainas mājiņas, kurā dzīvo truši objektā Nr.4
  • Uzmini mīklu - kas par dzīvu radību ir Carnikavas ģerbonī? Atrodiet to!
  • Atrodiet pēc kartes objektu Nr. 6 un nosauciet to!
  • Salieciet puzles gabaliņus un otrā pusē uzminiet vietu, kur atrodas dārgumu lāde! Atrodiet to!

Esam nonākuši pie viena no kontrolpunktiem

Esam atradusi krāsainās trušu būdiņas
Bērni uzminēja mīklu par Carnikavas ģerboņa simbolu

Bērni jau finišē netālu no lādes






























Beidzot lāde atrasta















Pārsteiguma dāvaniņas no dārgumu lādes


















Bez sagatavošanās darbiem šādai ekspedīcijai neiztikt. Man iepriekš vajadzēja sagatavot kartes, kuras tika izdalītas bērniem, 6 aploksnes ar uzdevumiem un tikpat puzles gabaliņiem. Tika atrasta arī piemērota dārgumu lāde, sagatavotas pārsteiguma balvas dārgumu medniekiem un saliktas lādē. Ballītes dienā jau iepriekš piesēju aploksnes ar uzdevumiem katrā no kontrolpunktiem.

Manis sagatavota karte ar atzīmētajiem kontrolpunktiem ekspedīcijas dalībniekiem

Aploksne uzdevumam
Aploksne ar uzdevumu un pievienoto puzles gabalu
Puzle ar dārgumu lādes atrašanās vietas atšifrējumu
Puzles otra puse


Jubilārs ar  savu dārguma balvu
Pārsteiguma balvas ar končām un mazām rotiņām
Jāsaka, ka šāda veida ekspedīciju tik kuplam skaitam bērnu organizēju pirmo reizi, tāpēc bija arī dažas kļūdiņas, no kurām mācīties. Piemēram, sākumā bija doma organizēt ekspedīciju divām komandām bērnu lielā skaita dēļ, bet lielais sals lika izdarīt to ātrāk un mums bija viena liela komanda. Labi, ka arī citi pieaugušie piedalījās ekspedīcijā, kas ievērojami atviegloja pārvietošanās gaitu. Bērni bija ļoti satraukti un katrs gribēja pirmais atrast aploksni ar nākošo uzdevumu, tāpēc visu laiku bija jāseko, lai tie neaizskrien grupai tālu priekšā. Arī karti izprast izrādījās bērniem grūtāk nekā biju iedomājusies. Šeit arī bija jānāk talkā ar skaidrošanu. Bet kopumā bērniem šis bija ļoti interesants piedzīvojums ar godam nopelnītām balvām beigās.

3. Trusis un kaķis telpās - ienākot telpās, bērnu gaidīja vēl viens pārsteigums, ko sarūpēja mājas saimniece. Ballītes telpās brīvi dzīvojās trusis un kaķis. Tos visu ballītes laiku varēja paglaudīt un pabarot.


Jubilāre izbauda truša un kaķa kompāniju

4. Atrakcija ar jautro pārģērbšanos/Fotostūrītis - spēles dalībnieki sastājās aplī un vidū atradās maiss ar dažādiem inčīgiem masku balles cienīgiem tērpiem un maskām. Apļa vidū tika aicināts ienākt jubilārs, kas izvēlējās vienu bērnu no apļa. Abi sastājās pie maisa un jubilārs ar aizsietām acīm vilka ārā kādu no apģērbiem (2gb.) un deva izvēlētajam bērnam, lai tas to velk mugurā. Kad viņš ir apģērbies, tad izvēlētais bērns ar aizsietam acīm velk ārā divus apģērbus no maisa un dod uzvilkt jubilāram.Tad izvēlētais bērns sauc no apļa vienu citu bērnu, kuram savukārt būs jāizvēlas sev pārģērbšanās pārinieks un kopā ar jubilāru iet fotografēties uz fotostūrīti blakus telpā. Nākošie izvēlētie bērni dara to pašu līdz kamēr visi bērni ir pārģērbušies un nofotografējušies fotostūrītī. Tā kā drēbju maisā nebija ļoti daudz, tad tie, kas bija nofotografējušies, apģērbus atkal novilka un lika atpakaļ maisā.

Sākas pārģērbšanās jautrība


Bērni maskās fotostūrītī

Atlika laiks arī uzspēlēt tādu spēli kā Ādamam bija septiņi dēli, brīvais krēsls, atminēt kādu mīklu, paēst pie zviedru galda, apēst dzimšanas dienas kūku un uzmest gaisā jubilāru.

Ballītes beigās mums bija sagatavots salūts un bērni varēja sagaidīt savus vecākus bērnu rotaļu laukumiņā turpat pie mājas.





Ieteikumi šāda veida pasākuma pašorganizēšanai
  • Ja pasākums tiek organizēts sarunātās telpās, noteikti jāpārrunā ar šo telpu īpašnieku par sadarbības iespējām - ne tikai par samaksu, bet arī par telpu izmantošanas iespējām tādām kā galdi, krēsli, pārģērbšanās vieta, kamīna izmantošana, telpu dekorēšanas iespējas, mūzikas centrs u.c. sīkumi. Arī pārrunas par norādes plakātu izvietošanu uz ceļiem un pie mājas, kā arī par interesantākajam vietām tuvākajā apkārtnē ekspedīcijas kontrolpunktu atrašanai.
  • Jāveic arī pārrunas ar zirgu saimniekiem par to izmantošanu bērnu izklaides vajadzībām. 
  • Gatavojoties ballītei par kādu noteiktu tēmu, vajadzētu laicīgi sagatavot visas nepieciešamās lietas un atribūtus, kas atbilst šai tēmai - man ļoti palīdzēja augstāk minētais saraksts.
  • Ja bērnu skaits pasākumā ir +10, tad noteikti vajadzīgi vairāk par diviem pieaugušiem cilvēkiem, kas vada spēles, sakārto un arī novāc spēlēm vajadzīgos atribūtus, apkalpo bērnus pie galda, fotografē un galu galā spēj tikt galā ar bērniem un noturēt viņu uzmanību spēļu laikā.
Tas kopumā viss un ceru, ka esmu iedvesmojusi kādai aktīvai ballītes pašorganizēšanai, ko neierobežo tikai mājas telpas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru